Jeugdreuma

Jeugdreuma

Reuma is een verzamelnaam voor aandoeningen waarbij de gewrichten steeds opnieuw ontsteken. Wanneer de ziekteverschijnselen vóór de leeftijd van 16 jaar optreden, spreekt men van jeugdreuma of juveniele idiopathische artritis.

Specifieke vragen?
Wat is jeugdreuma?

Reuma is een verzamelnaam voor aandoeningen waarbij de gewrichten steeds opnieuw ontsteken. Bij volwassenen wordt de term reumatoïde artritis gebruikt. Wanneer de ziekteverschijnselen vóór de leeftijd van 16 jaar optreden, spreekt men van jeugdreuma of juveniele idiopathische artritis.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen drie vormen van jeugdreuma.

Oligo-articulaire jeugdreuma
Deze vorm van jeugdreuma komt het meest voor. Er zijn maximaal vier gewrichten tegelijk ontstoken. Meestal gaat het om de grote gewrichten zoals knieën, enkels en ellebogen.

Er wordt een verschil gemaakt tussen een vroeg en een laat beginnende vorm van oligo-articulaire jeugdreuma. De vroeg beginnende vorm komt vooral voor bij jonge meisjes en gaat vaak gepaard met een oogontsteking (uveïtis). Een oogontsteking is niet altijd zichtbaar en geeft niet altijd klachten. Een snelle behandeling is echter belangrijk. Daarom is een regelmatige controle bij de oogarts belangrijk. De laat beginnende vorm wordt vooral gezien bij jongens in de puberteit en gaat vaak gepaard met enthesitis, een ontsteking van de plaats waar de pees aanhecht aan het bot.  

Veel kinderen met oligo-articulaire jeugdreuma genezen volledig, zonder blijvende schade aan de gewrichten. Bij een klein deel van de kinderen breidt de ziekte zich uit en treden er blijvende klachten op zoals gewrichtsschade of groeiachterstand. Bij sommige kinderen ontwikkelt deze vorm tot chronische reuma met verstijving van de onderrug (ziekte van Bechterew), chronische darmontsteking (ziekte van Crohn) of psoriasis (schilferende huidziekte).

Poly-articulaire jeugdreuma
Er zijn vijf of meer gewrichten tegelijk ontstoken. In het begin treden er vooral ontstekingen op in de kleine gewrichten zoals handen en voeten. Later kunnen ook de grotere gewrichten ontsteken. Deze vorm wordt iets meer gezien bij meisjes dan bij jongens en kan zowel op jonge leeftijd als tijdens de puberteit ontstaan.

Mogelijke  symptomen zijn vermoeidheid, lichte koorts, oogontsteking en bloedarmoede. Periodes met opstoten (ontstekingen) worden afgewisseld met rustige periodes.

Het verloop van de aandoening is  moeilijk te voorspellen. Kinderen die goed reageren op medicatie kunnen volledig herstellen. Wanneer het effect van de medicatie minder goed is, is er kans op blijvende schade aan de gewrichten.

Systemische jeugdreuma
Bij deze vorm van jeugdreuma zijn niet enkel de gewrichten ontstoken maar ook organen zoals de lever, de milt, het hartzakje en het longvlies.

Meestal zijn er vijf of meer gewrichten tegelijk ontstoken. Slechte periodes met veel ontstekingen wisselen af met goede periodes met weinig klachten.

Tijdens een slechte periode treden volgende klachten op:

  • Pijnlijke, gezwollen en stijve gewrichten. Bewegen is moeilijk.
  • Spierpijn, koorts en roze vlekjes op de huid.
  • Pijn op de borst of bij ademhalen door ontstoken organen.

Deze vorm van jeugdreuma is moeilijk te behandelen omdat de medicatie vaak niet goed wordt verdragen en omdat de ontstekingen erg hardnekkig kunnen zijn. Wanneer medicatie onvoldoende werkt, is er kans op gewrichtsbeschadiging en klachten aan de organen.


Symptomen

De klachten kunnen sterk verschillen naargelang de vorm. Algemene symptomen van jeugdreuma zijn:

Ontstoken gewrichten
Ontstoken gewrichten zijn warm, gezwollen en voelen stijf aan. De stijfheid is erger ‘s morgens vlak na het opstaan en na lang stilzitten.

Pijn
Reumapijn bij jonge kinderen kan opgemerkt worden aan de manier van bewegen. Ze proberen zodanig te bewegen dat ze geen pijn hebben. Zo kunnen ze bijvoorbeeld weer gaan kruipen of billenschuiven in plaats van lopen.

Koorts en vermoeidheid
Tijdens actieve fases kunnen kinderen last hebben van koorts en vermoeidheid. Vooral bij systemische jeugdreuma.

Oogontstekingen
Oogontstekingen komt vooral voor bij oligo-articulaire jeugdreuma.

Groeiachterstand
Als gevolg van aanhoudende gewrichtsontstekingen kan groeiachterstand ontstaan. Bepaalde medicatie kunnen dit effect versterken.

De behandeling bij jeugdreuma bestaat uit een combinatie van medicatie en kinesitherapie. In een centrum voor kinderreumatologie worden kinderen begeleid door een multidisciplinaire team (kinderarts, reumatoloog, kinesist, orthopedist, sociaal assistent,…).

Lees meer

Lees minder

Er zijn momenteel geen beschikbare producten gevonden voor deze categorie!
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: