Bof

Bof

Jongvolwassenen die niet of onvolledig gevaccineerd werden en de ziekte niet doormaakten, moeten een vaccinatie overwegen wanneer ze reizen naar landen waar bof veel voorkomt of wanneer ze kinderen wensen.

Specifieke vragen?
Wat is bof?

Bof of dikoor (parotitis epidemica) is een zeer besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het bofvirus.
Bof wordt overdragen:

  • via de lucht door hoesten of praten.
  • soms via besmette voorwerpen of oppervlakten (handen, bestek, bekers, speelgoed, deurknoppen, …)

Bij kinderen die ingeënt zijn, is de kans klein dat ze erg ziek worden na contact met een kind dat bof heeft. Eén op de drie besmette kinderen, krijgt helemaal geen symptomen. Bof gaat dan ongemerkt voorbij.

Bof kan leiden tot andere aandoeningen. Bij jonge kinderen is er een kleine kans op hersenvliesontsteking. Een hersenvliesontsteking met het bofvirus geneest meestal goed. Heel zelden ontstaat doofheid aan een oor. De alvleesklier kan ontstoken zijn en aanleiding geven tot buikpijn en braken. Als (jonge) mannen de bof krijgen kan een teelbal ontsteken. Dit geeft pijn in de teelbal die kan uitstralen naar de onderbuik. Het is zeer zeldzaam dat onvruchtbaarheid ontstaat. Bij (jonge) vrouwen kan de eierstok ontsteken, wat pijn veroorzaakt links of rechts in de onderbuik. Deze aandoeningen komen zelden voor.

Bof is besmettelijk vanaf 5 dagen voor de wang opzwelt tot 9 dagen daarna. Heel vaak zijn er al andere kinderen besmet voordat je weet dat een kind bof heeft. Na een week is de zwelling minder en nog een week later is men volledig genezen.

Een kind met bof gaat best niet naar het kinderdagverblijf of naar school tot het zich beter voelt. Omdat bof zeer besmettelijk is, zelfs vóór het verschijnen van symptomen, zal dit het verspreiden van de ziekte niet tegenhouden. Na besmetting duurt het 2 tot 3 weken voordat men ziek wordt.

De vaccinatie tegen bof is opgenomen in het vaccinatieschema op een leeftijd van 12 maanden met een herhaling op een leeftijd van 10 tot 13 jaar (in het vijfde leerjaar). Het vaccin is een drievoudig combinatievaccin tegen mazelen, bof en rodehond. De bescherming van het bofvaccin kan op lange termijn afnemen en de bofcomponent uit het drievoudige vaccin wekt de minste immuniteit op. Hierdoor kunnen ook gevaccineerde kinderen bof krijgen, maar dan minder ernstig.

Jongvolwassenen die niet of onvolledig gevaccineerd werden en de ziekte niet doormaakten, moeten een vaccinatie overwegen wanneer ze reizen naar landen waar bof veel voorkomt of wanneer ze kinderen wensen. Vrouwen mogen de eerste maand na deze vaccinatie niet zwanger worden. Zwangere vrouwen krijgen het vaccin best niet.

Lees meer

Lees minder

Koorts/Pijn
Toon meer producten
Toon minder producten
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking:
     

Populaire productcategorieën