RSV infectie

RSV infectie

Bij kinderen en volwassenen is het RSV virus vaak de oorzaak van een gewone verkoudheid. Symptomen zijn niezen, hoesten, een loopneus en soms lichte koorts. Bij zeer jonge kinderen of bij kinderen met een lage weerstand kan besmetting met het RS-virus ernstiger zijn.

Specifieke vragen?
Wat is een RSV infectie?

Het Respiratoir Synctieel Virus (RSV) is een verkoudheidsvirus dat de luchtwegen aantast. RSV infecties komen vaak voor, voornamelijk van oktober tot april.
Bij kinderen en volwassenen is het RSV virus vaak de oorzaak van een gewone verkoudheid. Symptomen zijn niezen, hoesten, een loopneus en soms lichte koorts. Bij zeer jonge kinderen of bij kinderen met een lage weerstand kan besmetting met het RS-virus ernstiger zijn. Risicogroepen voor een ernstiger verloop van de infectie zijn:

  • zuigelingen jonger dan zes maanden.
  • vroeggeboorte.
  • onderliggende hart- of longaandoening.
  • lage weerstand.

De infectie begint, ook bij deze risicogroepen, zoals een gewone verkoudheid maar kan in korte tijd verergeren. Het virus kan zich uitbreiden naar de onderste luchtwegen (bronchiolitis) of er kan een longontsteking ontstaan. Er treden ademhalingsproblemen op.

Mogelijke symptomen zijn:

  • moeilijke, versnelde ademhaling;
  • piepende ademhaling;
  • zware hoest, hoestbuien;
  • onrustig gedrag;
  • verminderde eetlust.

Het lichaam overwint de infectie doorgaans zelf door het aanmaken van antistoffen. Dit duurt ongeveer drie tot zeven dagen. Behandeling met antibiotica is niet zinvol, aangezien de infectie wordt veroorzaakt door een virus. Bij ernstige ademhalingsproblemen of voedingsproblemen kan een opname in het ziekenhuis noodzakelijk zijn voor de toediening van zuurstof en/of vocht.

Bij kwetsbare of te vroeg geboren baby’s kan uit voorzorg een injectie met antilichamen aangewezen zijn. Deze antilichamen worden normaal op het einde van de zwangerschap van moeder op kind doorgegeven. Een tekort ervan wordt dan ook voornamelijk vastgesteld tijdens de eerste levensmaanden van te vroeg geboren baby’s. Bij bepaalde risicogroepen wordt de vaccinatie terugbetaald. Voor meer informatie en advies kun je terecht bij een kinderarts.

Lees meer

Lees minder

Thermometers
Toon meer producten
Toon minder producten
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking:
     

Meer productcategorieën