Duizeligheid

Duizeligheid

Als je het gevoel hebt dat alles om je heen draait, is dat meestal te wijten aan een stoornis ter hoogte van je evenwichtsorgaan dat zich in je oor bevindt. Migraine en de ziekte van Menière zijn ook nogal eens de oorzaak van duizeligheid.

Specifieke vragen?
Wat is duizeligheid?

Je bent duizelig als je het gevoel hebt dat de omgeving om je heen draait of dat je zelf draait. Soms kan je het gevoel hebben dat je flauw gaat vallen. Je kunt ook misselijk zijn. Duizeligheid komt vaak voor en is meestal onschuldig.

Duizeligheid kan vele oorzaken hebben:

  • Duizeligheid ontstaat o.a. door een stoornis in het evenwichtsorgaan. Er zit een evenwichtsorgaan bij elk oor. Als een evenwichtsorgaan niet goed werkt, krijgen je hersenen verkeerde informatie, waardoor alles om je heen lijkt te draaien. Dit wordt vaak veroorzaakt door een infectie in het evenwichtsorgaan. Een aandoening van de zenuw tussen het binnenoor en de hersenen kan ook duizeligheid tot gevolg hebben.
  • Problemen in de hersengebieden, die instaan voor het evenwicht, kunnen aanleiding geven tot duizeligheid. Bij artritis in de nek bijvoorbeeld kan duizeligheid voornamelijk voorkomen als het hoofd gedraaid wordt. De bloedvaten, die zuurstof leveren aan de hersengebieden, die op hun beurt instaan voor het evenwicht, worden dan samengedrukt.
  • Terugkerende duizeligheid in combinatie met slechthorendheid en geluiden in een of beide oren kan een een gevolg zijn van de ziekte van Ménière.
  • Vooral bij oudere personen kan duizeligheid ontstaan door een onvast gevoel in de benen. Bij zitten of liggen verdwijnt de duizeligheid. Deze vorm van duizeligheid noemen we bewegingsonzekerheid. Dit kan o.a. veroorzaakt worden door een slecht zicht, door een zwakte van de beenspieren, door voetproblemen en door bijwerkingen van geneesmiddelen.
  • Spanning, angst en somberheid kunnen een licht gevoel in het hoofd of het gevoel dat je gaat flauwvallen, geven. Dit gaat vaak samen met oppervlakkig ademen of hyperventileren.
  • Bepaalde geneesmiddelen zoals o.a vochtafdrijvers, bloeddrukpillen, slaappillen, antidepressiva, sommige pijnstillers en antibiotica kunnen eventueel aanleiding geven tot duizeligheid. Alcohol in combinatie met bepaalde geneesmiddelen kan dit gevoel nog versterken.
  • Plotseling rechtstaan of bloedarmoede kan ook duizeligheid veroorzaken.
  • Duizeligheid in combinatie met wazig zien, verwardheid, moeilijkheden met praten of het vinden van woorden, gevoelloosheid of tintelingen of verlamming van een lichaamshelft kan o.a. te wijten zijn aan een beroerte.
  • Tijdens de zwangerschap kan men sneller duizelig zijn.
  • Verder kan duizeligheid ook nog voorkomen door een voedselvergiftiging of een zonnesteek.

Lees meer

Lees minder

Geneesmiddelen duizeligheid2 Producten

Ga verstandig om met geneesmiddelen. Lees steeds aandachtig de bijsluiter. Indien bepaalde zaken niet echt duidelijk zijn, contacteer dan je apotheker. Indien je een arts of medisch specialist raadpleegt, breng hem/haar steeds op de hoogte dat je dit geneesmiddel gebruikt.

AGYRAX 25 mg 50 tabl (geneesmiddel)
AGYRAX 25 mg 50 tabl (geneesmiddel)
AGYRAX 25 mg 50 tabl (geneesmiddel) 15,02 € +
AGYRAX 25 mg 20 tabl (geneesmiddel)
AGYRAX 25 mg 20 tabl (geneesmiddel)
AGYRAX 25 mg 20 tabl (geneesmiddel) 7,88 € +
Toon meer producten
Toon minder producten
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: