Examenstress

Iedereen heeft in een bepaalde mate spanning voor een examen. Dit is gezond en kan je helpen om beter te presteren. Maar wanneer je zoveel spanning ervaart dat het je functioneren in de weg staat, is het tijd om actie te ondernemen. Deze tips helpen je examenstress onder controle te krijgen.

  1. Denk positief. Bekijk kritisch hoe je tegen jezelf praat. Gedachten als 'ik ga het toch niet halen', 'ik ben niet slim genoeg' hinderen eerder dan dat ze helpen. Probeer om positief te praten tegen jezelf, bijvoorbeeld 'ik ben goed voorbereid', 'ik doe mijn best en dat is voldoende',...
  2. Leef gezond. Ga op tijd slapen en sta op een vaste tijd op, slaapgebrek leidt tot geheugenverlies en dat kun je nu niet gebruiken. Een nacht doorblokken heeft dus eigenlijk weinig zin. Eet regelmatig en gezond, begin met een ontbijt rijk aan volkoren granen om je brein de nodige energie te geven doorheen de ochtend. Eet voldoende fruit en groente om je vitamines binnen te krijgen en eet onverzadigde Omega 3-vetzuren, ze helpen je hersenen beter functioneren. Je vindt ze in noten (met name walnoten), lijn-,chia-, hennepzaad en avocado's .
  3. Vermijd stimulerende stoffen zoals cafeïne en nicotine. Van koffie wordt je misschien alerter, maar ook zenuwachtiger. De kalmerende stoffen in een sigaret helpen misschien tegen de nervositeit, maar dit is slechts tijdelijk. Bovendien verlies je veel tijd door te gaan roken. Te veel suiker heeft hetzelfde effect. Het geeft je eventjes een goed gevoel, maar daarna val je terug waardoor je lichaam naar meer vraagt.
  4. Ga aan de slag met je angst. als je er gevoelig voor bent, heeft het geen zin om het proberen weg te drukken. Sta jezelf toe om je angst te voelen. Neem aan het begin van het examen en daarna elk half uur drie minuten de tijd om je helemaal op je angst te focussen. Daarna ga je weer aan de slag. Als je daarna angst voelt zeg je: even wachten, straks ben je weer aan de beurt!
  5. Leer ontspannen. Op Youtube en in de app store vind je ook ontelbaar veel video's en tools om je helpen je zenuwen onder controle te krijgen door je ademhaling te reguleren en zo je lichaam te ontspannen. Vervolgens zal ook je hoofd ontspannen.
  6. Herken je eigen gedachtenpatronen. Doemscenario's beginnen met één gedachte, bijvoorbeeld 'ik ben vergeten de notities van les X na te kijken'. Als je daarna in paniek schiet, volgt de ene gedachte de andere op, en iedere gedachte is erger dan diegene ervoor. Leer dit herkennen en doorbreken, als je één ding bent vergeten, betekent dit niet automatisch dat je zal zakken voor het examen.
  7. Wacht even af. Na een aantal minuten zakken de stresshormonen in je lichaam vanzelf. Besteed dus de eerste minuten van een examen aan rustig ademen of denk aan iets leuks, hierdoor nemen de hormonen sneller af.

Heel veel succes met studeren en met je examens!