COVID zelftest

4/04/2021: COVID zelftest
Verkrijgbaar in de apotheek
Lees meer...
Nieuwscategorieën: Coronavirus COVID-19

Vanaf 4 april 2021 mag de apotheek zelftesten aanbieden om Covid te testen. De test is zo ontworpen dat je die gemakkelijk thuis kunt uitvoeren. Mensen die genieten van het voorkeurstarief (verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds) hebben recht op terugbetaling. Zij betalen slechts 1€ per test en hebben hiervoor zelfs geen voorschrift nodig. Ze hebben recht op 2 testen per week en de aflevering is beperkt tot maximum 4 zelftesten (dus voor periode van 14 dagen). Deze regeling gaat in vanaf 8 april 2021.
De testen worden in de apotheek verwacht in de loop van volgende week. Je kunt wel al vragen aan je apotheker om je op de reservatielijst te zetten. Hij zal je dan verwittigen vanaf het moment dat ze beschikbaar zijn.

Wanneer gebruik je al dan niet een zelftest?

Zelftesten hebben alleen nut als je zelf geen symptomen hebt, als gebaar van hoffelijkheid (bij knuffelcontacten) en om jezelf en anderen te beschermen.

Gebruik zelftesten niet als:

  • je klachten vertoont die op corona kunnen wijzen
  • je een hoogrisicocontact hebt gehad
  • bij jou in de afgelopen 3 maanden COVID-19 is vastgesteld

Belang van juist bewaren van zelftest

De betrouwbaarheid van de zelftesten om te testen op COVID-19 wordt in grote mate bepaald door de bewaartemperatuur. De test moet bewaard worden op kamertemperatuur op een donkere plaats (schuif of kast). Zeker niet in de koelkast of diepvriezer bewaren. Zeker niet blootstellen aan zonlicht.
de test moet ook altijd bij kamertemperatuur (tussen 20°C en 25°C) uitgevoerd worden.

Hoe voer je een zelftest correct uit?

Er bestaan zelftesten van verschillende firma's. Hieronder kun je instructiefilmpjes bekijken van de test van Roche en de test van Newgene.

Test van Roche

<

Test van Newgene

Lees zeker ook de folder van de overheid over het juist gebruik van de zelftest. (Je kan hem terugvinden bij je downloads)

Hoe beoordeel je het resultaat?

Positief resultaat:
Ga onmiddellijk in isolatie en contacteer je arts om een PCR-test te laten afnemen in een centrum. Bij een positief resultaat blijf je in isolatie en start de contact tracing.

Negatief resultaat:
Een negatief resultaat betekent dat je op dat moment niet besmettelijk bent. Opgelet het resultaat kan (zeer klein percentage) 'vals negatief' zijn dwz desondanks de test negatief is , je toch besmet bent. De algemene maatregelen (handen wassen, afstand houden, mondmasker dragen,...) blijven noodzakelijk. Het is zeker geen vrij geleide om je bubbel te vergroten, op restaurant te gaan...

Meer info en tips