Tips voor mannen

Sinds 1999 wordt op 19 november jaarlijks 'Internationale Mannendag' gevierd. Graag laten we ook vanuit onze apotheek een zorgend licht schijnen op deze speciale dag, met enkele tips. De filosofie achter Internationale Mannendag steunt op 6 hoofdzuilen. Allemaal belichten ze een specifiek aandachtspunt rond mannen in de maatschappij.  

Zo wordt er aangespoord om positieve mannelijke rolmodellen in de kijker te zetten en om de bijdrages van mannen aan een gezonde en gefundeerde maatschappij te vieren. Ook wordt er gefocust op genderspecifieke discriminatie waar mannen mee te kampen hebben (denk maar aan de wettelijke ongelijkheid qua ouderschapsverlof). Sensibilisering rond het opbouwen van gezond(ere) relaties tussen mannen en vrouwen wordt ook opgenomen. Een ander belangrijke zuil betreft specifieke mannelijke gezondheidskwesties,zowel op psychologisch, emotioneel als fysiek vlak.

Het kernthema voor 2021 is werken aan betere relaties tussen mannen en vrouwen. Geïnspireerd door deze kernzuilen geven we graag de volgende tips mee:

  • In het Westen worden jongens en mannen sinds mensenheugenis opgevoed en gesocialiseerd met een (arche)typisch "ideaalbeeld" rond harde mannelijkheid. Dit wordt trouwens tegenwoordig nog steeds constant bekrachtigd via klassieke Amerikaanse actiefilms (Die Hard, anyone?). Weet en besef heel goed dat je als jongen en als man ook gewoon een mens met emoties bent, en dat deze emoties gevoeld en besproken mogen worden in alle kwetsbaarheid. Emotionele gezondheid is een fundamenteel aspect van je algemene fitheid en geluk! Blijf dus niet zitten met kopzorgen of psychologische pijn: praat erover, je hoeft écht niet alles alleen op te lossen. Jij, net als iedereen, verdient hulp en steun!
  • Probeer jezelf niet teveel druk op te leggen om zaken te presteren, en gun jezelf zelfzorg.
  • Vaak worden kinderen maatschappelijk al erg snel een "wij"-"zij" verhaal verteld als het op jongens en meisjes aankomt. Kinderen leren kindjes van "het andere geslacht" bijna zien als buitenaardse wezen die compleet anders in elkaar zitten. Dit kan later tijdens het volwassen leven voor relationele en communicatieve moeilijkheden zorgen. Probeer bewust naar mensen te kijken als mensen, en niet per se als "man", "vrouw" en alle stereotype verwachtingspatronen die daar bij komen kijken. Dit menselijk perspectief geldt ook voor jezelf, natuurlijk! Praat met de mens voor je, en probeer niet te praten vanuit een cultureel gemaakt idee/ideaal. Je zal zien dat gesprekken op die manier veel bewuster, opener en authentieker kunnen zijn! Wanneer je als papa dit menselijke perspectief doorgeeft aan je kinderen, ben je helemaal geweldig bezig.
  • Je psychologische en relationele gezondheid is erg belangrijk voor je levensgeluk. Dit geldt ook voor je fysieke gezondheid. Ga tijdig naar je dokter of je apotheker wanneer je last hebt van één of andere kwaal of pijn en vraag hulp/advies.  


 In onze maatschappij heerst er nog vaak een groot taboe rond ernstige problemen waar mannen mee te kampen hebben. Slachtoffer worden van seksueel misbruik of partnergeweld wordt vaak niet gezien als een veelvoorkomend of legitiem "mannenprobleem". Dit zorgt ervoor dat veel jongens en mannen die dit of andere soorten geweldpleging moeten ondergaan, hier niet over durven te communiceren. Ze blijven er zelf mee worstelen en kroppen dit vaak op o.m. uit schaamte, schuldgevoel.... Dit is psychologisch en emotioneel een enorme last om te torsen, en dat te midden van een maatschappij die een ideaalbeeld creëert van keiharde, haast onmenselijke mannen die als “rots in de branding” geen pijn voelen (of mogen voelen). Dit is niet oké. Neem de bovenstaande tips ter harte en wees mild en lief voor jezelf, mannen.

We geven je graag nog de volgende infobronnen mee:

www.vzwzijn.be, vzw ZIJN In Beweging Tegen Geweld

www.zij-kant.be, meer info over Mannendag vanuit Zij-kant

Wie met vragen zit of nood heeft aan een luisterend oor, kan 24/7 bellen naar tele-onthaal via het nummer 106. Ook bij de mensen vande Zelfmoordlijn op 1813 kan je altijd gratis terecht als donkere gedachten overheersen en je het niet langer meer ziet zitten.