Reinigen

Reinigen

Rosacea is een ontstekingsreactie van de huid die vooral voorkomt op de neus, de wangen, het voorhoofd en de kin. Rosacea ontstaat meestal rond het 30ste levensjaar. Het komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen.

Specifieke vragen?
Wat is rosacea?

Rosacea ontstaat meestal rond het 30ste levensjaar. Het komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. De rosacea-klachten zijn vaak erger bij mannen. Het treft vooral mensen met een licht huidtype.
Het is een ontstekingsreactie van de huid die vooral voorkomt op de neus, de wangen, het voorhoofd en de kin.
Migraine komt ook regelmatig voor bij patiënten met rosacea, vooral bij hen die last hebben van blozen. Soms gaat rosacea samen met seborroïsch eczeem.

Rosacea-klachten komen voor in bepaalde stadia. Niet iedereen doorloopt alle stadia.

Stadium 1:

Er zijn verschillende kenmerken die kunnen voorkomen: blozen (vanzelf wegtrekkende roodheid eventueel in een opwelling met warmte), blijvende roodheid (rode vlekken die jeuken of branderig aanvoelen). Ook kunnen langs de neus, op de wangen of op de decolleté zeer kleine haarvaatjes (teleangiëctastieën) zichtbaar worden die niet meer verdwijnen. Men noemt dit couperose. Dit is geen ontstekingsreactie maar een vasculaire aandoening.

Stadium 2:

In dit later stadium kan de blijvende roodheid vergezeld worden door bultjes (papels) en puistjes (pustels) op wangen, neus en kin. Soms kan het ook voorkomen op het hele gelaat. Vaak worden deze symptomen verward met acné. Hier heeft rosacea echter niets mee te maken.

Stadium 3:

Minder vaak komen bij rosacea zwellingen van de huid voor. Soms ontstaan zwellingen door vochtophopingen in de huid (oedeem). De zwelling voelt zacht aan en verdwijnt vanzelf. Zwellingen kunnen ook ontstaan door toename van bindweefsel in de huid. Deze zwellingen voelen hard en knobbelig aan en gaan niet vanzelf weg. Het bekendste voorbeeld hiervan is rhinophyma. Deze aandoening ontstaat door vergroting van de talgklieren op de neus en naderhand een toename van bindweefsel. De neus gaat er verdikt en knobbelig uitzien en wordt wel eens ‘bloemkoolneus’ of ‘aardappelneus’ genoemd. Het wordt vaak aanzien als teken van alcoholgebruik. Dit heeft hier echter niets mee te maken. Rhinophyma treedt vrijwel alleen op bij oudere mannen.

Stadium 4:

Ongeveer de helft van de mensen met rosacea hebben ook oogafwijkingen. Dit gaat dan vooral over ontstekingen van de oogleden (blefaritis) en van het hoornvlies en bindvlies (keratoconjunctivitis). De meest voorkomende klachten zijn droge ogen, een branderig of stekend gevoel, tranende ogen en een gevoel alsof er iets in het oog zit (gevoel van zandkorrels).

Lees meer

Lees minder

Reinigen7 Producten

Bij rosacea en bij couperose gebruik je best geen zeep. Het tast de pH van de huid aan waardoor de huidbarrière niet kan herstellen en de huidproblemen erger worden.
Er wordt aangeraden een reinigingsproduct te gebruiken aangepast aan een reactieve huid.
Het is beter om producten te gebruiken die zo weinig mogelijk bestanddelen bevatten. Dit om reacties te voorkomen en de huidbarrière optimaal te kunnen herstellen. Het is belangrijk dat de producten geen parfum, geen parabenen, … bevatten.  
Reinigingsproducten kun je best ’s morgens en ’s avonds gebruiken.

Het kan ook interessant zijn thermaal water te verstuiven om de huid te kalmeren na het reinigen. Het werkt anti-irriterend.

AVENE THERMAAL WATER SPRAY 150 ML
AVENE THERMAAL WATER SPRAY 150 ML
AVENE THERMAAL WATER SPRAY 150 ML 11,00 € +
AVENE THERMAAL WATER SPRAY 300 ML
AVENE THERMAAL WATER SPRAY 300 ML
AVENE THERMAAL WATER SPRAY 300 ML 15,90 € +
AVENE THERMAAL WATER TOLERANCE LOT.REING.GEL 400ML
AVENE THERMAAL WATER TOLERANCE LOT.REING.GEL 400ML
AVENE THERMAAL WATER TOLERANCE LOT.REING.GEL 400ML 23,00 € +
AVENE TOLERANCE REINIGENDE GEL LOTION        200ML
AVENE TOLERANCE REINIGENDE GEL LOTION 200ML
AVENE TOLERANCE REINIGENDE GEL LOTION 200ML 18,50 € +
LRP TOLERIANE FLUIDE DERMOREINIGEND 400ML
LRP TOLERIANE FLUIDE DERMOREINIGEND 400ML
LRP TOLERIANE FLUIDE DERMOREINIGEND 400ML 22,95 € +
LRP TOLERIANE ULTRA DEMAQ MONODOSES 30X5ML
LRP TOLERIANE ULTRA DEMAQ MONODOSES 30X5ML
LRP TOLERIANE ULTRA DEMAQ MONODOSES 30X5ML 22,50 € +
VICHY EAU THERMALE 150ML
VICHY EAU THERMALE 150ML
VICHY EAU THERMALE 150ML 11,95 € +
Toon meer productenToon minder producten
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: