Glimmende huid

Een glimmende huid komt vaak voor bij mensen die een vet of gecombineerd huidtype hebben. Bij deze huidtypes produceren de talgklieren meer talg dan strikt noodzakelijk is voor het soepel en gezond houden van de huid. Dit kan leiden tot puistjes, met-talg-verstopte poriën en een glimmende huid. Je algehele levensstijl en een aangepaste huidverzorging kunnen helpen om je huid zo gezond en blij mogelijk te houden, ongeacht je huidtype en -moeilijkheden. Huidverzorgingsproducten werken het best wanneer ze geïnformeerd gekozen en gebruikt worden, in functie van wat de actieve bestandsdelen kunnen doen naargelang jouw noden en wensen.

Het is belangrijk om te beseffen dat schoonheidsidealen komen, gaan en vaak oneerlijk zijn. Alle huidtypes zijn oké en gezond wanneer ze met liefde en zorg behandeld worden, sommige huidtypes worden maatschappelijk alleen meer geaccepteerd dan anderen. "Matte" looks zijn erg in trek, maar "shiny" en "glowy" looks ook. Alleen wordt een huid die glimt en straalt door een teveel aan huideigen talg vaak niet gezien als "shiny" of "glowy", maar als "vet". Samengevat willen we vooral meegeven dat je huid verzorgen vanuit zelfliefde en zelfzorg een erg mooi iets is, zeker en vooral wanneer je dit doet omdat je dit wil en het je goed doet voelen, niet omdat je is aangepraat dat je een "probleem(huid)" hebt en dit "moet" doen. Dat gezegd zijnde, willen we jullie graag wat deskundige tips meegeven die geschikt zijn voor de ondersteuning van een vettere, gecombineerde of glimmende huid, zodat deze gezond en verzorgd blijft.

 1. Je huid reinigen en zuiveren: reinig elke avond en ochtend je gelaat met een mild reinigingsproduct. Gebruik 1 à 2 maal in de week een gespecialiseerd, zuiverend product, dat dieper inwerkt in je poriën. Dat product kan een speciale reiniger zijn, een serum, een masker, etc.
  • Producten met klei en actieve kool (charcoal) werken absorberend en zuiverend. 
  • Producten met azelaïnezuur, salicylzuur, melk- en glycoolzuur zijn (volledig veilige) chemische exfolianten (peelings) die zowel diep als oppervlakkig werken om je huid te zuiveren. Salicylzuur is een BHA (beta hydroxy acid) en gaat tot diep in de poriën (goed voor talg en andere onzuiverheden), melk- en glycoolzuur zijn AHA's (alpha hydroxy acids) en werken meer aan de oppervlakte. Er bestaan combinatieproducten, die speciaal geformuleerd zijn voor een optimaal zuiverende werking.
 1. Hydrateer en verzorg: het is een mythe dat vette/glimmende huid geen vocht-inbrengende verzorging nodig heeft. Sterker nog, mensen die last hebben van overtollig talg, ongewenst geglim en puistjes hebben vaak een gedehydrateerde huid, wat tot een overcompenserende talgproductie kan leiden. Er bestaan verschillende lichte en hydraterende producten die je huid voorzien van vocht en nutriënten, zonder je poriën te verstoppen. Lotions, serums, gels en lichte crèmes (emulsies) zijn allemaal goede opties.
  • Specifiek hydraterende ingrediënten zijn hyaluronzuur, glycerine, aminozuren, gefermenteerde ingrediënten, peptiden, groene en witte thee extracten, urea en collageen.
  • Kalmerende en talg-regulerende ingrediënten zijn zink en niacinamide (vitamine B3). Beiden hebben ze allerlei nuttige functies in huidverzorging, maar specifiek relevant hier is dat zink absorbeert, beschermt en kalmeert en niacinamide helpt bij de de talg-en-olieregulatie.


 2. Draag zonnecrème. De vette, glimmende huid beschermen tegen UVA en UVB stralen is essentieel. Dit dien je sowieso te doen voor de gezondheid van je huid, maar zonnebescherming draagt ook bij aan het kalm houden van de talgproductie. Zonnestralen drogen namelijk uit, en vette/gecombineerde huiden krijgen enige tijd na intense zonneblootstelling vaak een extra felle opstoot van talgproductie. Er bestaan verschillende zonnecrèmeformuleringen die specifiek voor het gelaat gemaakt zijn en vaak ook nog aangepast aan de verschillende huidtype-noden. Zo zou je kunnen kiezen voor een olie-regulerende, anti-shine zonnecrème, maar het is vooral een kwestie van uitproberen en consistentie

Als je make-up draagt of graag zou willen gebruiken, is kwalitatief compactpoeder een goede investering. Dit poeder fixeert zich vast en is vaak goed resistent tegen talgproductie. Voor bb-/cc-crèmes en foundations raden we aan om voor lichte, lotionachtige formuleringen te kiezen, zodat je huid kan blijven ademen.

In de apotheek bieden we een kwalitatieve selectie aan verzorgingsproducten aan, waaronder ook voor de vettere, gecombineerde en glimmende huid. Afhankelijk van je noden of wensen, kunnen we dan samen op zoek gaan naar (een) voor jouw geschikte product(en).