Baarmoeder(hals) kanker

Baarmoeder(hals) kanker

In 2017 kregen 1394 vrouwen baarmoederkanker. Baarmoederhalskanker komt veel minder vaak voor, hierdoor werde 622 vrouwen getroffen. Dankzij vroegopsporing door uitstrijkjes kan men in een vroeg stadium handelen, elke vrouw laat dit best om de 3 jaar nemen.

Specifieke vragen?
Wat is baarmoederkanker?

De baarmoeder heeft de vorm van een omgekeerde peer en bestaat voornamelijk uit het brede deel, het baarmoederlichaam en het onderste smalle deel van de baarmoeder, de baarmoederhals.  Deze mondt uit in de vagina. Tijdens de zwangerschap ontwikkelt het kindje zich in de baarmoeder, die het kind bescherming biedt.

De meest voorkomende kankers zijn endometriumkanker en baarmoederhalskanker.

Endometriumkanker is kanker die de binnenbekleding van de baarmoeder aantast. Er worden 2 types onderscheden; het klassieke endometrische of endometroïde adenocarcinoom oftewel type 1 en type 2, of niet-endometroïde adenocarcinoma's. Type 1 vertegenwoordigt 85% van de endometriumkankers. Vanaf het tweede stadium is er sprake van uitzaaiing naar omliggende structuren zoals de baarmoederhals, de eierstokken en de eileiders, de vagina en de buikvliesholte. Ook gebeurt de uitzaaiing via het lymfevocht en heel uitzonderlijk, via de bloedvaten. In totaal worden er 4 stadia beschreven, waarbij de tumor zich in het laatste stadium uitzaait naar de blaas- of darmwand.

Bij baarmoederhalskanker is de baarmoederhals aangetast. Dat is de opening naar de vagina, gelegen aan de onderkant van de baarmoeder. Om de kanker in een vroeg stadium te kunnen onderscheppen laat elke vrouw vanaf 25 jaar best elke 3 jaar een uitstrijkje nemen. In de meeste gevallen is de kanker het gevolg van een besmetting met humane papillomavirus (HPV), een seksueel overdraagbare aandoening. Het virus veroorzaakt een infectie, die vaak vanzelf verdwijnt zonder symptomen te veroorzaken. Indien de infectie aanhoudt, kunnen er precanereuze letsels ontstaan die zich uiteindelijk na jaren in baarmoederhalskanker kunnen omzetten.

Lees meer

Lees minder

Er zijn momenteel geen beschikbare producten gevonden voor deze categorie!
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: