Gordelroos

Gordelroos

Gordelroos is een virusinfectie dat pijnlijke huiduitslag veroorzaakt. De infectie wordt veroorzaakt door het varicella-zostervirus, het virus dat ook waterpokken veroorzaakt. Na genezing 'slaapt' het virus in de zenuwcellen,  om mogelijks weer actief te worden op latere leeftijd.

Specifieke vragen?
Wat is gordelroos?

Gordelroos is een virusinfectie, die een pijnlijke huiduitslag veroorzaakt. De infectie wordt veroorzaakt door het varicella-zostervirus, het virus dan ook waterpokken veroorzaakt. De meeste mensen worden als kind al besmet met het virus. Een infectie met het virus leidt in eerste instantie altijd tot waterpokken. Na genezing  blijft het virus achter in de zenuwcellen van het lichaam, zonder dat we daar iets van merken. Op latere leeftijd wordt het virus soms weer actief en kan het zich via een zenuw naar de huid verspreiden en daar gordelroos veroorzaken. Het is niet altijd duidelijk waarom het virus weer actief wordt maar een verlaagde weerstand speelt een rol.

De aandoening komt dan ook vaker voor bij:

  • ouderen;
  • ziekte;
  • HIV/AIDS;
  • behandeling met chemotherapie of corticosteroïden;
  • stress.

Het virus is erg besmettelijk en wordt meestal overgedragen via direct contact met het vocht uit de blaasjes of via de lucht. Eens de blaasjes zijn ingedroogd, ben je niet meer besmettelijk. Vermijd bij gordelroos contact met (pasgeboren) baby’s , kinderen en personen met een verlaagde weerstand die nog geen waterpokken hebben gehad. Vrouwen die nog nooit waterpokken hebben gehad en zwanger zijn, moeten opletten voor besmetting. Er is dan namelijk een verhoogde kans op ernstige complicaties.

Lees meer

Lees minder

Er zijn momenteel geen beschikbare producten gevonden voor deze categorie!
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: